Frisørens vigtigste værktøj

Frisør saksen

I denne artikel vil jeg komme omkring fremstillingen af en frisørsaks, hvad skal der til for at lave en saks. Der er sakse med vinklet skær og der er sakse med konveksskær, dette vil vi også belyse i denne artikel.

Forskellen på saksene

Vis vi ser på saksen med konveksskær, er det en saks som har et meget skarpe skær, som munder ud i et meget skarpt æg. Skærene er udformet meget tyndt, hvilket giver frisøren, mulighed for at udnytte alle klippeteknikker. Med en sådan saks vil man opleve at saksen ret hurtigt bliver sløv, det gør den fordi, at den sløver sig selv på den indvendige sidde af skæret. Der er dog lavet en foranstaltning som udsætter tiden hvor på at saksen bliver sløv, det er en slebet lige kant, som er langs skæret, det kan ses som en tynd flad linje, på det indvendige hulslebne skær, som er fra bunden til spidsen af saksen. Når den er slebet sådan, betyder det at den giver saksen en blød fornemmelse, når man åbner og lukker saksen. Hvis det ikke var lavet sådan, ville saksen være mere støjende, og føles meget mere træg at åbne og lukke.

Slibning

Når en saks skal slibes, har kvaliteten meget at sige, en ny slebet saks, skal gerne føles som en ny saks. I de fleste tilfælde vil saksen føles bedre en dengang den var nyindkøbt.

Vinklet skær

Forskellen på en vinklet  frisør saks og en konvekssaks, er at den har et fladere skær. Når man sliber er saks med vinklet skør, går det ud på at begge sider af saksen er ens. På en vinklet saks er der savtakker, den kan fås i modeller hvor der er takker i en side, men den kan også fås med takker i begge sider. De kaldes i fagsprog serrationer.

Forskellen

Nu vil vi komme ind på forskellen imellem de to skær typer. Konvekssaksen klipper effektivt, med lidt kraft igennem håret, saksen er lavet til at udføre slice cut samt sektionsklip, den føles let og klipper blødt og stille. Men bagsiden ved den er at den hurtigere bliver sløv i forhold til en vinklet saks. Angående holdbarhed er det den saks med vinklet skær der vinder, den vinklede saks skubber ikke håret frem, som en konvekssaks gør. Hvis der skal klippes etageklipning, studsning, groft hår, tørt hår vælger man en saks med vinklet skær. Saksen med vinklet skær er lidt mere larmende end en konvekssaks.

ICE-hærdet

ICE betyder i den korte forklaring rustfrit står, det er det samme som navnet INOX, hvilket er en forkortelse af det franske ord inoxidable, som betyder rustfri. Rustfrit stål, er stål tilsat krom. For eget krom i stålet gør at saksen hurtigere bliver sløv. Det man gør for at medvirke at saksens stål bliver sløv, er at stålet fremstilles ved meget lave temperaturer. Fremgangs måden på at lave ICE-hærdning er følgende. Varm stålet op til 11000C, derefter køles det ned til 2350C, for at stålet bliver ekstra hårdt køles der her fra, ned til – 500C, det er den process der kaldes ICE-hærdet. Hvis man vil være sikker på at de sakse man køber er ICE-hærdede, kræver det er stålanalyse.

Saltbads hærdning

Tyskerne laver sakse der er saltbadshærdede, det vil sige at saksene bliver nedsænket i et varmt saltbad, som har en temperatur imellem 900 til 1100oC. Derefter chokhærdes de ved at hurtigt blive trukket op af badet. Denne proces giver meget hårde blade.

Afrensning af facader

GRAFFITI

Graffiti

Mennesker som gerne vil udtrykke sig selv, er mange, nogle af dem gør det ved at male på væge, tog, busser, broer, tunneler og så videre, det er noget der har fundet sted i mange år efterhånden. Ikke alle bryder sig for den form for kunst. Grunden til det er at det ofte foregår på offentlige ting, men det går skam også ud over private.

Graffiti betegnes som hærværk

Hvis man bliver taget i at lave graffiti på andres ejendom, vil det være strafbart, i et eller andet omfang. Hvis man som privat er blevet udsat for graffiti på ens ejendele, vil det blive dækket af forsikringsselskaberne. De vil så tage henvendelse til en professionel fagmand, som så lave en facadebehandling af arealet som er blevet overmalet. I 2018 brugt DSB blandt andet 67,8 millioner på at fjerne graffiti fra bygninger og toge.

Graffiti er maling

Den mest normale måde at lave graffiti med er at male med spraydåser, men der bruges også fede toucher som kan lave tykke streger. Nogle bruger også den gammel dages metode, og der er at bruge almindelig maling. Men hvis det visuel skal være et flot maleri, så bliver den nok spraymaling og touch der frembringer det, men det er samtidig også den hurtigste måde at gøre det på.

Graffiti tusch

Hvis en væg bliver malet med graffiti tusch, hvilket minder om retteblæk., kan det være meget svært at få renset af emnet.

Maling

Graffiti malerne kan også anvende almindelig maling, som findes i mange farver og sammenblandinger, hvis de bruger maling, er det eneste de tænker på, at det skal kunne sidde godt fast på det emne som de vil male på. Maling findes jo i alle byggemarkeder, så det er også let at få fat på.

Afrensning af graffiti

Da det er så svært at fjerne graffiti, er det måske bedst af få en professionel til at gøre det, med det er jo selvfølgelig også den dyreste måde. Hvis det er et lille område, kan e det måske ikke nødvendigt at tilkalde hjælp, med drejer det sig om større arealer, er det jo helt uoverskueligt at skulle fjerne det selv.

Forsikringsselskaber

De fleste forsikringsselskaber dækker fjernelse af graffiti, så hvis ens ejendele er blevet angrebet af graffiti, ringer man blot til dem. Er de for eksempel bilen der er blevet overmalet, findes der værksteder som har speciale i fjernelse af det. Det kunne være en autolakere, men skulle kontakte, hvis man skulle have fjernet maling på bilen, for guds skyld gå ikke i gang med selv at gøre det, det kan give ridser og ødelagt lak på bilen. De fleste kaskoforsikringer vil have graffiti inder under den forsikring.

Fjern selv graffiti

Hvis du har fået lavet lidt graffiti på mursten eller beton kan man købe en graffitifjerner, som er god til netop disse overflader. I de fleste tilfælde er der 2 typer graffitifjerner, der er en kraftig model til porøse overflader, det er den som er god til beton og mursten. Der findes også en fjerner der er lidt mildere, den henvender sig til overflader som lakerede og malede.

Underlaget

Når man er udsat for graffiti er det vigtigt at undersøge hvad materialet som der er malet på er lavet af, metal, træ, beton og så videre. På den måde kan man altid finde det rensemiddel som passer bedst til opgaven.

Test

Når man har købt en graffitiens, kan man med fordel lave en prøve på et lille område for at se resultatet af afrensningsmidlet, det gøre fordi af men nødig skulle lave mere skade end gavn. Når man så kan se at produktet virker går man i gang med opgaven.

Hvordan fremstiller man et bil dæk

Processen med at fremstille et bildæk

Der bruges op til 30 forskellige slags gummi til at fremstille et bildæk, der ud over kommer fyld materialer, samt andre forskellige ingredienser til dine bildæk. Dette gøres ved at sammenblande ingredienserne i en kæmpe blander, som frembringer den sorte messe, som derefter videre sendes til en valsning

Valse processen

Efter at gummiet er kørt igennem valsen, skal det lige køles ned, når det er nedkølet, bliver det skåret i strimler, strimlerne vil blive dækkes struktur. Andre dele forberedes til andre funktioner i dækket, det vil sige at de bliver påført andre gummityper.

Indefra og ud

Nu skal dækkes igennem en opbygning, dette gøres indefra og udad. Nu skal dækket behandles i en dækkonstruktionsmaskine, heri lægges vulsterne, stålbælterne, trådene, slidbanerne samt andre komponenter. Efter denne tur har man så et dæk som begynder at ligne et rigtigt dæk.

Det grønne dæk

Det grønne dæk, er en betegnelse for at dækket er i sin spæde start, af et rigtigt dæk. Dækket skal nu vulkaniseres, dette gøres i varme forme som sidder i en vulkaniseringsmaskine, maskinen presser alle dækkes dele sammen, hvilket frembringer dækkets endelige form, der er også mærkninger på siderne og mønstret i dækket kan også ses nu.

Kontrollen af dækket

Dækket skal nu igennem specialmaskiner som undersøger dækket på alle leder og kanter, alle dæk kommer igennem denne maskine, da det ingen fejl må være på dækkene når det sendes ud for at blive solgt. Nogle dæk kommer også til røntgen undersøgelse, dette bevirker at man kan se om der indvendige fejl i dækket. Nogle dæk bliver også skåret op igen for at kunne se dækket indvendigt med det blotte øje.

Hvordan er dækket opbygget

Tråden

Dækkets skelet er flere tråd lag af tekstil, tekstilen er en opbygning af fibertråde som er indhyllet i gummi. Denne proces gør at dækket bliver stabil. Derefter placerer man karkassen ovenpå den inderste del, det er det som giver dækket sin styrke.

Højtryksstål belagt med gummi

Vulster bliver de kaldt, det er højtryksstål belagt med gummi, når de bliver lagt på dækket skaber det en lufttæt forsegling imellem fælgen og dækket.

Stålbælter

Disse sættes omkring dækket, dette gøres for at styrke dækkets styrke og form. De bliver lavet af vævet ståltråd som derefter belægges med gummi. Det kan også ilægges kevlar tråd, som også beskytter imod punktering. Kevlar giver også dækket mere styrke.

Dæksiderne

Dæksiderne har et ekstra tykt lag gummi, på siderne kan man også de producenterne som fremstiller dækkene, her får man også oplysninger om størrelse og produktions dato.

Hjælp igennem sving

Skuldrene er en skrå kant, som sidder der hvor slidbanen møder siden, den er udformet på en måde som er vigtig for hvordan man lettere køre igennem sving.

Kontakten med vejen

Det blødeste punkt på dækket er slidbanen, det er det som har kontakt med vejbanen. Grunden til at det er blødt er at det giver bedre vejgreb, slidbanen kommer i mange forskellige afskygninger, afhængig af vejrforhold, temperatur, bilens topfart og så videre. Hvis man endnu ikke har taget kørekort endnu, vil man på køreskolen, gennemgå hvilke farer der kan opstå, hvis man ikke passer på i vådt vejr. Klik her hvis du ønsker et kørekort.

Slidbaneblokkene

Dækket kar kanal og rille funktioner som gør det muligt for dækket at komme af med vand, mudder og sne. Dette er specielt vigtigt hvis dr er meget sne, is og vand der hvor man kører.

Dækkets svageste led

Den midterste del af dækket er det svageste led på dækket, nogle typer af dæk har fået påført en forstærket ribbe, der løber i midten af dækket.